Join Our Forum To download Latest Question papers and Syllabus

Get Money

Earn upto Rs. 9,000 pm checking Emails. Join now!

My New Page for you yoursyllabus.net

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Monday, December 13, 2010

Questions for IAS,PCS,Bank exams,or for other exams.

Which of the following is rated the poorest region of the World ?
(A) The Middle East
(B) Asia
(C) Sub-Saharan Africa
(D) Latin America
(E) None of these
Ans : (C)

2. Which of the following terms is not used in the world of economics/finance ?
(A) Sinking Fund
(B) Third World
(C) Open Door Policy
(D) Devaluation
(E) Privilege Motion
Ans : (B)

3. Out of the total population of the world about 80% of it lives in—
(A) Developed countries
(B) BRIC countries
(C) Latin America
(D) Developing countries
(E) None of these
Ans : (D)

4. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) is a scheme launched by the Ministry of—
(A) Finance
(B) Rural Development
(C) Commerce
(D) Industry
(E) Labour
Ans : (E)

5. What is the fullform of the abbreviation ASEAN ?
(A) Association of South East Agro Nations
(B) Association of South East Asian Nations
(C) Alliance of South East Asian Nations
(D) Alliance of South East Asian Neighbours
(E) None of these
Ans : (B)


6. Which of the following is the scheme for providing electricity connections to all the rural household in the country ?
(A) ASHA
(B) Swadhar
(C) Kutir Jyoti
(D) Deep Mala
(E) None of these
Ans : (C)

7. Many times we read about ‘PPP’ in economic literature. What PPP is ? It is a concept which—
(A) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in both the countries
(B) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is different in both the countries
(C) PPP means t he current Exchange Rate of a currency against US $
(D) a measure of income inequality in developing countries
(E) None of these
Ans : (A)

8. As we all know the Human Development Index (HDI) is an index of social performance in a single composite index. It is an indication of—
(A) disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index.
(B) longevity, education and living standard
(C) the facilities for minimum schooling, adult literacy and educational attainments
(D) GDP of a nation and the status of its Balance of Trade
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which one of the following countries is not considered a Newly Industrialized Country (NIC) ?
(A) South Africa
(B) Mexico
(C) Brazil
(D) Turkey
(E) France
Ans : (D)

10. Which of the following statements(s) is/are correct about National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) ?
1. NREGA is applicable to all rural areas of the country
2. Only construction work shall be given to the workers employed under this Act
3. Every worker is given an amount of Rs. 250 per day for a eight hours shift
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

11. Which of the following is not true about farmers in Least Developed Countries (LDCs) ?
(A) The staple crop is the chief source of food
(B) Labour is underutilized except for planting and harvesting seasons
(C) On the traditional farm, output is always greater than consumption
(D) Cultivators utilise only a small portion of land
(E) None of these
Ans : (B)

12. Which of the following organizations/agencies controls the monetary policy of our country ?
(A) SEBI
(B) Planning Commission
(C) RBI
(D) Union Ministry of Finance
(E) None of these
Ans : (C)

13. Amartya K. Sen emphasizes that having enough to eat depends on one very crucial factor. Which of the following is that factor ?
(A) Society’s system of entitlement
(B) Distribution of agricultural income
(C) Low poverty rates
(D) Structure of the family
(E) None of these
Ans : (A)

14. The National Food for Work scheme is now submerged with which of the following ?
(A) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(B) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.
(C) Bharat Nirman
(D) Indira Awas Yojana
(E) None of these
Ans : (B)

15. Many a times we read about Fertility Rate in economic literature. What is fertility Rate ?
(A) The total number of children born in a country in a given year divided by number of children died
(B) The number of children born to an average woman during her reproductive years
(C) The number of births in a country divided by total population in a given year
(D) The number of women in the age group of 15-45 years in a country divided by total number of women died during child birth
(E) None of these
Ans : (B)

16. How is dual economy distinguished from other economies ?
It is a mixture of—
(A) industrial sector and manufacturing sector
(B) traditional agricultural sector and a modern industrial sector
(C) state ownership of the means of production in cooperation of foreign organizations
(D) industrial sector and trading of goods obtained through imports
(E) None of these
Ans : (B)

17. Watershed Development Schemes are a part of—
1. Development of Rural Economy.
2. Development of Skilled Workers.
3. Development of Irrigation facilities in India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) Only 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (C)

18. The second summit of which of the following organisations took place in Brazil recently ?
(A) G-8
(B) G-20
(C) SAARC
(D) ASEAN
(E) BRIC
Ans : (E)

19. During the recent Depression workers in Developed countries preferred to take inferior jobs instead of lay off. This situation is known as—
(A) Seasonal unemployment
(B) Cyclical unemployment
(C) Disguised unemployment
(D) Voluntary unemployment
(E) None of these
Ans : (E)

20. Which of the following terms is not associated with the game of Football ?
(A) Corner kick
(B) Wide out
(C) Line men
(D) Follow on
(E) Full back
Ans : (D)

21. On which one of the following issues, there had been a dispute between IRDA and SEBI ?
(A) ULIP products
(B) Violation of SEBI guidelines in respect of investment by big companies in equities
(C) Violation of SEBI guidelines about disclosures to be made by the companies
(D) Overlapping of the functions of IRDA and SEBI
(E) None of these
Ans : (A)

22. As per the reports published in various newspapers Maharashtra and Gujarat have signed an agreement on linking of major rivers of the state. Which of the following is a common river between both the states ?
(A) Narmada
(B) Ganga
(C) Krishna
(D) Betwa
(E) None of these
Ans : (A)

23. We have noticed at on several occasions that cost of petroleum products fluctuates frequently. The action of OPEC members at times to limit output and fix prices may be understood as an action arising out of—
(A) instructions from WTO
(B) fluctuation in output
(C) practices of the oil industry
(D) group dynamics
(E) cartel
Ans : (B)

24. Which of the following countries won the FIFA World Cup 2010 ?
(A) Germany
(B) Netherlands
(C) South Africa
(D) Spain
(E) Brazil
Ans : (D)

25. Who amongst the following is not a Badminton Player ?
(A) Aparna Popat
(B) Saina Nehwal
(C) V. V. S. Laxman
(D) P. Gopichand
(E) Chetan Anand
Ans : (C)

26. What is Bilateral aid ?
(A) It is technical aid given by I.M.F. to various countries
(B) It is given directly by one country to another
(C) It is aid with the condition that the repayment will be in inconvertible currency
(D) It is a commercial loan made available by various institutions jointly
(E) None of these
Ans : (B)

27. Who amongst the following is the author of the book ‘A Himalayan Love Story’ ?
(A) Namitha Gokhale
(B) V. S. Naipaul
(C) Anita Desai
(D) Laxmi Sehgal
(E) None of these
Ans : (A)

28. Which of the following is the name of the organization created specifically to develop small scale industrial sector in our country ?
(A) NAWARD
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) AMFI
(E) None of these
Ans : (C)

29. Who is Nandan Nilekani ?
(A) Chairman, Unique Identification Authority of India
(B) Chairman, Airport Authority of India
(C) Member, UGC
(D) Member, Planning Commission
(E) None of these
Ans : (A)

30. Which of the following countries will host the next SAARC Summit ?
(A) India
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Fiji
(E) None of these
Ans : (E)

31. Which of the following organisation/agencies is specifically set up to boost overall rural development in India.
(A) RBI
(B) SIDBI
(C) NABARD
(D) SEBI
(E) None of these
Ans : (C)

32. Commonwealth Games 2010 are to be organised in Delhi in the month of—
(A) October
(B) November
(C) August
(D) December
(E) September
Ans : (A)

33. Which of the following cups is associated with the game of Hockey ?
(A) Agha Khan Cup
(B) DCM Trophy
(C) Davis Cup
(D) Derby Trophy
(E) Rovers Cup
Ans : (A)

34. Which of t he following is a horticultural crop ?
(A) Urad
(B) Jowar
(C) Bajra
(D) Wheat
(E) Mango
Ans : (E)

35. According to Planning Commission, the degraded soil of which one of the following States, poses a big threat to food security and can cause serious economic implications to the nation ?
(A) Haryana
(B) U. P.
(C) M. P.
(D) Karnataka
(E) Punjab
Ans : (E)

36. Which of the following organisations maintains the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) ?
(A) RBI
(B) NABARD
(C) SIDBI
(D) LIC
(E) None of these
Ans : (B)

37. Which of the following is/true about the Competition Commission of India (CCI)?
1. CCI is a regulatory body having quasi-judicial structure.
2. It is established to replace old Monopolies and Restrictive Trade Practices Act.
3. Its main objective is to create a healthy environment in corporate world.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

38. According to RBI, which one of the following is the biggest concern of the country ?
(A) Debt crisis in Europe
(B) Inflation
(C) GDP growth
(D) Fiscal deficit
(E) None of these
Ans : (B)

39. Which of the following organisations has recently launched “Farmers’ Information Service via SMS” to help farmers in Gujarat state ?
(A) State Bank of India
(B) SIDBI
(C) Reliance Group of Industries
(D) NABARD
(E) None of these
Ans : (D)

40. On which one of the following countries, the United Nations Security Council (UNSC) has imposed fresh sanctions ?
(A) Libya
(B) North Korea
(C) Sudan
(D) Myanmar
(E) Iran
Ans : (E)

41. Muhammad Yunus of Bangladesh who was awarded Nobel prize a few years back is a famous—
(A) Author
(B) Economist
(C) Social worker
(D) Scientist
(E) None of these
Ans : (B)

42. ‘Sacred Games’ is a novel written by—
(A) Amita Desai
(B) Arundhati Roy
(C) Kiran Desai
(D) Khushwant Singh
(E) Vikram Chandra
Ans : (E)

43. Who amongst the following is a famous author ?
(A) Chetan Bhagat
(B) S. C. Jamir
(C) Anjali Bhagwat
(D) O. P. Mehra
(E) None of these
Ans : (A)

44. The G-20 Summit was organised in June 2010, in which of the following cities ?
(A) London
(B) Paris
(C) Tokyo
(D) Toronto
(E) None of these
Ans : (D)

45. The Govt. of India has established a strategic reserve of about 5 million tonnes of which of the following commodities ?
(A) Steel
(B) Sugar
(C) Oil
(D) Foodgrains
(E) None of these
Ans : (D)

46. ‘Mid Day Meal Scheme’ is launched to provide cooked food to the—
(A) Children attending school
(B) Those who are getting National Old Age Pension
(C) Workers of National Rural Employment Act
(D) Resident doctors of Govt. Hospitals in rural areas
(E) None of these
Ans : (A)

47. Which of the following is not a Cash Crop ?
(A) Tobacco
(B) Cotton
(C) Coffee
(D) Bajara
(E) Tea
Ans : (D)

48. Members of the Rajya Sabha are elected for a period of—
(A) 4 years
(B) 2 1/2 years
(C) 6 years
(D) 5 years
(E) None of these
Ans : (C)

49. The ICC Cricket World Cup Final 2011 will be played in which of the following cities in India ?
(A) Kolkata
(B) Mumbai
(C) Delhi
(D) Chennai
(E) None of these
Ans : (B)

50. What is the contribution of Agricultural Sector in the total GDP of India ? About—
(A) 10%
(B) 20%
(C) 40%
(D) 30%
(E) 50%
Ans : (B)

1. The winner of Bahrain and Malaysian Grand Prix is—
(A) Nikh Heidfeld
(B) Sebastian Vettal
(C) Tenson Button
(D) None of these
Ans : (C)

2. Who amongst the following has been given the Goenka Journalist of the Year Award ?
(A) Karan Thapar
(B) P. Sainath
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (C)

3. ‘Injaz’ is world’s first—
(A) Cloned Camel
(B) Cloned Peacock
(C) Cloned Cock
(D) Cloned Elephant
Ans : (A)


4. The number of companies which have found place in Forbes List of Top Global Companies is—
(A) 50
(B) 47
(C) 45
(D) 40
Ans : (B)

5. The headquarters of ISO is in—
(A) Geneva
(B) Paris
(C) Lyon
(D) New York
Ans : (A)

6. The prestigious Whitley Award has been given to—
(A) M. D. Madhusudan
(B) Sudipto Chatterjee
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)

7. The virus which caused outbreak of Swine flu—
(A) H2 B5
(B) A (H1N1)
(C) H3 89
(D) B4 N5
Ans : (B)

8. Nikkei Asia Prize has been given to—
(A) Indira Nooyi
(B) Kiran Mazumdar Shaw
(C) Ratan Tata
(D) Mukesh Ambani
Ans : (B)

9. NSZ which recently came into news is—
(A) New Special Zone
(B) New Safety Zone
(C) Non-Security Zone
(D) New Security Zone
Ans : (B)

10. The new Chief of National Agro Foundation is—
(A) R. K. Pachauri
(B) M. S. Swaminathan
(C) Sompal
(D) None of these
Ans : (A)

11. Supreme Court ordered setting up of Fast Track Courts to try the cases of—
(A) Bhagalpur Riots
(B) 1984 riots
(C) Post Godhra riots
(D) None of these
Ans : (C)

12. The Law Commission has recommended the setting up of—
(A) Four Regional SC Benches
(B) Three Regional SC Benches
(C) Five Regional SC Benches
(D) Six Regional SC Benches
Ans : (B)

13. The World Championship Snooker 2009 winner is—
(A) Pankaj Advani
(B) Ronnie O Sulivan
(C) John Higgins
(D) None of these
Ans : (C)

14. The winner of the Chappell Trophy is—
(A) Pakistan
(B) Australia
(C) New Zealand
(D) None of these
Ans : (B)

15. TULF stands—
(A) Tamil United Liberal Front
(B) Tamil Unity Liberate Front
(C) Tamil United National Front
(D) Tamil United Liberated Front
Ans : (C)

16. SRE-2 is a—
(A) European future Jupiter Mission
(B) NASA future Mission to Saturn
(C) ISRO’s future biological Mission to Space
(D) None of the above
Ans : (C)

17. NASA’s high impact probe to the Moon include—
(A) LRO
(B) LCROSS
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (C)

18. The Ministry of Finance has—
(A) Six Departments
(B) Five Departments
(C) Seven Departments
(D) Eight Departments
Ans : (B)

19. Under the new series of index numbers of wholesale prices introduced from April 1, 2000 the number of price quotations is—
(A) 2,371
(B) 1,918
(C) 2,281
(D) 357
Ans : (B)

20. According to the final results of Economic Census 2005 released in May 2008 the number of establishments in India is—
(A) 418•27 lakh
(B) 315•8 lakh
(C) 415•25 lakh
(D) 315•9 lakh
Ans : (A)

1. High Level Committee on Coastal Security is headed by—
(A) Anil Chopra
(B) Chandrashekhar
(C) Vijay Singh
(D) R. P. Suthan
Ans : (A)

2. In order to upgrade AN-32 India has recently signed an agreement with—
(A) Russia
(B) Kazakhasthan
(C) Uzbekistan
(D) Ukraine
Ans : (D)

3. India, very soon, will get New Nuclear Submarine from—
(A) U.S.A.
(B) Japan
(C) France
(D) Russia
Ans : (D)


4. Tipaimukh Dam is being constructed in—
(A) Nagaland
(B) Manipur
(C) Mizoram
(D) Tripura
Ans : (B)

5. Which of the following was recently appointed Privy Councillor in Britain ?
(A) Vikram Seth
(B) Salman Rushdie
(C) Lord Swaraj Paul
(D) None of these
Ans : (C)

6. At BRIC recently held at Yekaterinburg (Russia) the leaders issued—
(A) 20 point joint statement
(B) 15 point joint statement
(C) 16 point joint statement
(D) 10 point joint statement
Ans : (C)

7. Which of the following countries have decided to trade in their respective National Currencies ?
(A) India and China
(B) Russia and China
(C) China and South Korea
(D) Japan and U.S.A.
Ans : (B)

8. European Parliament is based in—
(A) Strasbourg
(B) Paris
(C) Geneva
(D) London
Ans : (A)

9. The Inter-governmental Agreement on the Trans-Asian Railway (TAR) network came into force on—
(A) July 11, 2009
(B) July 20, 2009
(C) June 20, 2009
(D) June 11, 2009
Ans : (D)

10. Which of the following countries is not the member/members of Shanghai Cooperation Organization ?
(A) Turkemenistan
(B) Uzbekistan
(C) Kazakhastan
(D) Tajikistan
Ans : (A)

11. NASA Successfully launched two Moon Probes on—
(A) June 18, 2009
(B) June 19, 2009
(C) June 22, 2009
(D) June 25, 2009
Ans : (A)

12. Which of the Central American countries recently experienced military coup ?
(A) Mexico
(B) Cuba
(C) Honduras
(D) None of these
Ans : (C)

13. The new Solicitor General of India is—
(A) Goolan E. Vahanavati
(B) Gopal Subramaniam
(C) Harish Khare
(D) Nirmal Kumar Verma
Ans : (B)

14. Anil Kumar Verma is the new—
(A) Naval Chief
(B) Army Chief
(C) Air Force Chief
(D) None of these
Ans : (A)

15. The new Home Secretary of India is—
(A) Rahul Khullar
(B) G. K. Pillai
(C) Nirupama Rao
(D) Indira Jai Singh
Ans : (B)

16. The new Additional Solicitor General of India is—
(A) Ahmed Kasim
(B) Harish Khare
(C) Indira Jai Singh
(D) Rahul Khullar
Ans : (C)

17. Recently Ethiopian scientist Gebisa Ejeta got—
(A) The 2009 Indira Gandhi Paryavaran Puraskar
(B) The 2009 World Food Prize
(C) Global Award for Mathematics
(D) Golden Peacock Environment Award
Ans : (B)

18. Laxmipat Singhania Award has been given to—
(A) B. K. Das
(B) Shabana Azmi
(C) Nestle India
(D) None of these
Ans : (A)

19. UN Public Service Award 2009 has recently been conferred on—
(A) Rajasthan’s Sanitation Body
(B) Karnataka’s Sanitation Body
(C) Gujarat’s Sanitation Body
(D) Punjab’s Sanitation Body
Ans : (C)

20. Who among the following has not been inducted in the ICC Hall of Fame ?
(A) Bishen Singh Bedi
(B) Navjot Singh Siddhu
(C) Sunil Gavaskar
(D) Kapil Dev
Ans : (B)
. Which of the following pacts were not signed between the U.S.A. and India during recent Hillary Clinton’s visit ?
(A) Military User Agreement
(B) The Technology Safeguards Agreement
(C) The Science and Technology Cooperation Agreement
(D) Agreement on Transfer of Space Technology
Ans : (D)

2. Delingha came recently in news ? What is this ?
(A) It is an endangered species of an Indian bird
(B) It is place in Europe which was struck by an earthquake
(C) China recently deployed missiles in the Delingha near Tibet sending alarming signals across political establishment in India
(D) None of the above
Ans : (C)

3. India recently obtained nuclear fuel from—
(A) Russia
(B) France
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (C)


4. On July 14, 2004, French National Bastille Day was celebrated marking—
(A) The 200th anniversary of the French Revolution
(B) The 220th anniversary of the French Revolution
(C) The 225th anniversary of the French Revolution
(D) The 210th anniversary of the French Revolution
Ans : (B)

5. In total Second Administrative Reforms Commission submitted—
(A) Fifteen Reports
(B) Twenty Reports
(C) Twelve Reports
(D) Eighteen Reports
Ans : (A)

6. Including India, the number of countries which now possess Nuclear Powered Submarines are—
(A) Seven
(B) Six
(C) Eight
(D) Nine
Ans : (B)

7. U.S.A. Budget deficit has crossed—
(A) $ 2 trillion
(B) $ 1 trillion
(C) $ 100 billion
(D) $ 50 billion
Ans : (B)

8. Russia proposes to open its second military base in—
(A) Kyrgystan
(B) Uzbekistan
(C) Kazakhstan
(D) Tajikistan
Ans : (A)

9. Which of the following countries is not a part of G-5 developing nations grouping ?
(A) Mexico
(B) Indonesia
(C) India
(D) Brazil
Ans : (B)

10. The ……of Non-Aligned Movement (NAM) was recently held in Sharm-El-Sheikh (Egypt). Fill in the blank with.
(A) 15th Summit
(B) 14th Summit
(C) 13th Summit
(D) 10th Summit
Ans : (A)

11. ASEAN Regional Forum Meeting was recently held at—
(A) Jakarta
(B) Singapore
(C) Phuket
(D) None of these
Ans : (C)

12. In which of the following Asian countries have snap elections been called ?
(A) North Korea
(B) Malaysia
(C) Japan
(D) Indonesia
Ans : (C)

13. Octopus is an anti-terror agency of—
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Gujarat
Ans : (B)

14. JOC stands for—
(A) Joint Operative Cooperation
(B) Joint Operation Centre
(C) Joint Organisation for Cooperation
(D) None of the above
Ans : (B)

15. Desert National Park which has been put in the UNESCO’s latest Tentative List of National Heritage Properties is situated in—
(A) Bharatpur
(B) Jodhpur
(C) Kota
(D) Udaipur
Ans : (B)

16. Russia and China organised recently Peace Mission 2009 (joint military exercise) at—
(A) Khabarovsk
(B) Taonan
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (C)

17. Alberto Fujimori belongs to—
(A) Argentina
(B) Bolivia
(C) Japan
(D) Peru
Ans : (D)

18. On July 15, 2009, NASA launched for the sixth time—
(A) Endeavour
(B) Columbia
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)

19. In Cricket Bangladesh recently registered a historic test win over—
(A) Australia
(B) Zimbabwe
(C) West Indies
(D) Kenya
Ans : (C)

20. The runner up in 2009 Wimbledon Men’s Singles was—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Andy Roddick
(D) None of these
Ans : (C)
. The runner up in 2009 Wimbledon women’s singles is—
(A) Venus William
(B) Serena William
(C) Dinara Safina
(D) Svetlana Kuznetsova
Ans : (A)

2. According to the latest official ranking the number one football team of the world is—
(A) Spain
(B) Brazil
(C) Netherlands
(D) Germany
Ans : (B)

3. The Asian Tour Title (Indonesia’s President Invitational Title of Golf) has been won by—
(A) Jeev Milkha Singh
(B) Tiger Woods
(C) Gaganjeet Bhullar
(D) None of these
Ans : (C)


4. German Grand Prix winner is—
(A) Lewis Hamilton
(B) Mark Webber
(C) Valentino Rossi
(D) None of these
Ans : (B)

5. Which of the following is incorrectly matched ?
Governor — State
(A) Kateekal Sankarnarayanan — Jharkhand
(B) Devendra Nath Dwivedi — Gujarat
(C) Banwari Lal Joshi — Uttar Pradesh
(D) Margaret Alva — Uttarakhand
(E) Jagannath Pahadia —Haryana
Ans : (B)

6. Yukiya Amano is the new chief of—
(A) UNESCO
(B) IAEA
(C) WTO
(D) WHO
Ans : (B)

7. Who has not been given the Akademi Ratna (Akademi Fellows) ?
(A) Sitara Devi (Dance)
(B) R.C. Mehta (Music)
(C) Khaled Chaudh (Theatre)
(D) Ustad Zakir Hussain (Tabla)
Ans : (D)

8. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development has recently been conferred on—
(A) Bill Gates
(B) Jacob Zuma
(C) Asma Jahangir
(D) None of these
Ans : (A)

9. The re-appointed Chairman of Economic Advisory Council to Prime Minister is—
(A) Dr. Bimal Jalan
(B) Montek Singh Ahluwalia
(C) Dr. C. Rangrajan
(D) None of the above
Ans : (C)

10. Who of the following has been honoured with Ashok Chakra—the peace time highest gallantry award ?
(A) Major D. Shri Ram Kumar (Assam Rifles)
(B) Major Rohit Sharma (Para Special Forces)
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

11. India’s Deep Joshi has recently been honoured with—
(A) Magsaysay Award
(B) Whitley Prize
(C) Right to Livelihood Award
(D) None of the above
Ans : (A)

12. ‘The Idea of Justice’ is the book authored by—
(A) Murtaza Rizvi
(B) Amartya Sen
(C) Dharmendra Bhandari
(D) A.R. Laxman
Ans : (B)

13. AFT stands for—
(A) Anti-Foreign Trade Practice
(B) Armed Forces Training
(C) Armed Forces Tribunal
(D) None of the above
Ans : (C)

14. The dreaded terrorist who was recently killed in the U.S. led drone attack in Afghanistan is—
(A) Osama Bin Laden
(B) Baitullah Mehsud
(C) Fazlullah
(D) None of these
Ans : (B)

15. The new chairperson of Children Film Society of India is—
(A) Nafisa Ali
(B) Shabana Azmi
(C) Nandita Das
(D) None of these
Ans : (C)

16. The third Twenty-20 Cricket World will be organized in—
(A) West Indies
(B) Kenya
(C) South Africa
(D) Australia
Ans : (A)

17. The 2010 Hero Honda World Cup of Hockey will be held in—
(A) Bangkok
(B) New Delhi
(C) Tokyo
(D) Kuala-Lumpur
Ans : (B)

18. The number one tennis player of the world, according to latest ranking, is—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Andy Murray
(D) Andy Roddick
Ans : (A)

19. The number of districts which have been declared drought hit by State governments in the country is—
(A) 200
(B) 281
(C) 246
(D) 150
Ans : (C)

20. The top three countries in winning medals in World Swimming Championship held in Rome (in descending order) are—
(A) China, U.S.A. and India
(B) U.S.A., Japan and Germany
(C) U.S.A., Germany and Canada
(D) U.S.A., Australia
1. On August 15, 2009, India celebrated its—
(A) 62nd Independence Day
(B) 64th Independence Day
(C) 63rd Independence Day
(D) 65th Independence Day
Ans : (C)

2. AFT stands for—
(A) Air Fitness Training Centre
(B) Armed Forces Tribunal
(C) Army’s Financial Team
(D) None of the above
Ans : (B)

3. India-China recently held on border dispute—
(A) 14th round of representative talks
(B) 13th round of representative talks
(C) 12th round of representative talks
(D) 11th round of representative talks
Ans : (B)


4. In Chief Minister’s Conference on Internal Security recently held Home Minister identified three major challenges to internal security of India. Which one among the following is not a challenge according to him ?
(A) Chinese threat to Arunanchal Pradesh
(B) Terrorism
(C) Insurgency in the North-east
(D) Naxalism
Ans : (A)

5. ASEAN—a regional bloc—with which India has signed Free Trade Agreement—is now India’s—
(A) Third largest trading partner
(B) Second largest trading partner
(C) Fourth largest trading partner
(D) Fifth largest trading partner
Ans : (C)

6. Under the trade pact with ASEAN the number of items India has included from agriculture, textiles and chemicals in negative list (which will be kept out of the duty reduction) is—
(A) 450
(B) 489
(C) 525
(D) 333
Ans : (B)

7. The Central Government has decided to grant land patta and occupancy rights of dwelling units in the name of woman member of the beneficiary household under—
(A) The Indira Awas Yojana
(B) The Rajiv Awas Yojana
(C) Bharat Nirman Project
(D) JNURM
Ans : (B)

8. ICWF is a fund for—
(A) Senior Citizens and disabled persons
(B) To help the women from OBCs and Minorities to run their employment
(C) To help Overseas Indians in times of distress
(D) None of the above
Ans : (C)

9. ISRO and NASA’s joint endeavour ‘Bi-State’ experiment to locate water-ice on Moon involved—
(A) Miniature Synthetic Aperture Radar
(B) Miniature Radio Frequency
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Ans : (C)

10. India has signed a pact with which of the following countries to help her in developing a National Police Academy at Rs. 320 crore ?
(A) Bhutan
(B) Maldives
(C) Afghanistan
(D) Nepal
Ans : (D)

11. Which of the following Bills were recently approved by Parliament ?
(A) The Constitution (109 Amendment) Bill 2009
(B) Right to Free Education Bill 2009
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Ans : (C)

12. Prime Minister’s Council on Climate Change has approved in principle the National Mission on Enhanced Energy Efficiency which targets—
(A) 10 per cent energy saving by 2012
(B) 5 per cent energy saving by 2015
(C) 9 per cent energy saving by 2012
(D) None of the above
Ans : (B)

13. Union Cabinet has recently approved quota for women in Panchayat upto—
(A) 45 per cent
(B) 33 per cent
(C) 50 per cent
(D) 75 per cent
Ans : (C)

14. Who has topped the Forbe’s magazine most powerful woman list in the world ?
(A) Indira Nooyi
(B) Michell Bachelet
(C) Angela Merkel
(D) Kiran Mazumdar Shaw
Ans : (C)

15. Which of the following states recently set up Evening Courts ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Ans : (B)

16. NATM stands for—
(A) National Australian Tunneling Method
(B) National Automatic Teller Machine
(C) New Austrian Tunneling Method
(D) None of the above
Ans : (C)

17. The new head of DRDO (Defence Research and Development Organization) is—
(A) V. K. Chopra
(B) V. K. Saraswat
(C) S. L. Raina
(D) M. P. Muralidharan
Ans : (B)

18. Who among the following has been given National Communal Harmony Awards 2007 ?
(A) Dr. Dominic Emmanuel
(B) Anjuman Sair-e-Gul Faroshan
(C) Shri Ram Puniyani
(D) None of the above
Ans : (C)

19. The winner of 17th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award was—
(A) Gulam Ahmad Bhat
(B) Gautam Bhai of Pawanar
(C) Dr. Dominic Emmanuel
(D) None of the above
Ans : (B)

20. Which of the following has been conferred on the prestigious UNESCO’s King Sejong Literacy Prize 2009 ?
(A) Rajasthan Patrika
(B) The Hindu
(C) Khabar Lahariya
(D) None of the above
Ans : (C)
. According to Global Status Report on Road Safety the country which leads in road deaths is—
(A) China
(B) Bangladesh
(C) U.S.A.
(D) India
Ans : (D)

2. International Day for Eradication of Poverty is observed on—
(A) October 16
(B) October 17
(C) October 18
(D) October 20
Ans : (B)

3. ‘India : From Midnight to the Millennium and Beyond’ is the book by—
(A) Atal Bihari Vajpayee
(B) Prakash Karat
(C) Shashi Tharoor
(D) Monika Chousoria
Ans : (C)


4. England clinched the Ashes Series after defeating—
(A) Kenya
(B) Pakistan
(C) Australia
(D) None of the above
Ans : (C)

5. India bagged ONGC Nehru Cup title (Football) after beating—
(A) Saudi Arabia
(B) Syria
(C) Argentina
(D) Uganda
Ans : (B)

6. Which of the following is not correctly matched ?
Winner — Competition
(A) Ruben’s Barrichello — European Grand Prix
(B) Valentino Rossi — Hungarian Grand Prix
(C) Kimi Raikkonen — Belgian Grand Prix
(D) Mark Webber — German Grand Prix
Ans : (B)

7. The Foreign Trade Policy for the period 2009-14 aims at achieving an annual growth of—
(A) 10 per cent
(B) 15 per cent
(C) 20 per cent
(D) 8 per cent
Ans : (B)

8. C. Rangarajan has been made Chairman of—
(A) National Advisory Council
(B) Prime Minister’s Economic Advisory Council
(C) Asian Society of Agricultural Economists
(D) None of the above
Ans : (B)

9. The percentage upto which FDI in defence sector is allowed is—
(A) 27 per cent
(B) 26 per cent
(C) 30 per cent
(D) 35 per cent
Ans : (B)

10. As per the directives issued by the Prime Minister’s Economic Advisory Council (EAC) the percentage of the current account deficit (of the total GDP) during 2008-09 should not be more than—
(A) 5•5 per cent
(B) 4 per cent
(C) 3•2 per cent
(D) None of the above
Ans : (C)

11. The agricultural census is done at which of the following intervals ?
(A) Every year
(B) Once in five year
(C) Once in three year
(D) Once in ten year
Ans : (B)

12. The 11th Five Year Plan is termed as a plan for—
(A) India’s health
(B) India’s education
(C) Development of rural India
(D) Eradication of poverty from India
Ans : (B)

13. India recently signed six nuclear pacts with—
(A) Vietnam
(B) Japan
(C) Mongolia
(D) N. Korea
Ans : (C)

14. Bharat Nirman Project covers and focusses on—
(A) Five Areas
(B) Six Areas
(C) Seven Areas
(D) Ten Areas
Ans : (B)

15. Nextzone—an information technology SEZ has been established at—
(A) Panki in Uttar Pradesh
(B) Panvel in Maharashtra
(C) Bangalore in Karnataka
(D) Secunderabad in Andhra Pradesh
Ans : (B)

16. To his credit, Leander Paes of India presently has—
(A) Twelve Grand Slam Titles
(B) Ten Grand Slam Titles
(C) Six Grand Slam Titles
(D) Five Grand Slam Titles
Ans : (B)

17. The winner in 5000 and 10,000 metre race in 12th World Championship in Athletics is—
(A) Usain Bolt
(B) Abel Kirni
(C) Kenenisa Bekele
(D) None of the above
Ans : (C)

18. The Commando Battallion for Resolution Action (COBRA) is the counter insurgency unit of—
(A) CRPF
(B) BSF
(C) Indian Army
(D) Indian Air Force
Ans : (A)

19. Currently in India OBCs account for—
(A) 40 per cent rural populace
(B) 45 per cent rural populace
(C) 60 per cent rural populace
(D) 39 per cent rural populace
Ans : (D)

20. The Indian Cricketer who recently made his 44th ODI century is—
(A) Virender Sehwag
(B) Rahul Dravid
(C) Sachin Tendulkar
(D) None of the above
Ans : (C)
. In which following city, Summit of Foreign Ministers of SAARC nations took place in February 2009 ?
(A) New Delhi
(B) Dhaka
(C) Kathmandu
(D) Colombo
Ans : (D)

2. As per RBI released data; India’s foreign exchange reserves at the end-March 2009 stands at—
(A) $ 252•0 billion
(B) $ 247•64 billion
(C) $ 314•60 billion
(D) $ 318•80 billion
Ans : (A)

3. As per the report on State of Forest released on February 13, 2008, what is the percentage coverage of forest area in the total geographical area of the country ?
(A) 22•20%
(B) 21•30%
(C) 20•60%
(D) 19•90%
Ans : (C)


4. 13th Finance Commission has been constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat
(B) Vijai L. Kelkar
(C) T. S. Vijayan
(D) Laxmi Narayan
Ans : (C)

5. SEBI is a—
(A) Statutory body
(B) Advisory body
(C) Constitutional body
(D) Non-statutory body
Ans : (A)

6. Bank Cash Transaction Tax (BCTT) has been withdrawn w.e.f.—
(A) January 1, 2009
(B) March 1, 2009
(C) March 31, 2009
(D) April 1, 2009
Ans : (D)

7. When was the SAARC established ?
(A) On December 8, 1984
(B) On January 1, 1984
(C) On December 8, 1985
(D) On January 1, 1985
Ans : (C)

8. What is the present number of member countries of European Economic Community ?
(A) 15
(B) 12
(C) 25
(D) 20
Ans : (B)

9. Which Committee recommended abolition of tax rebates under section 88 ?
(A) Chelliah Committee
(B) Kelkar Committee
(C) Shome Committee
(D) None of the above
Ans : (B)

10. Which of the following countries is not the members of European Union ?
(A) Switzerland
(B) Malta
(C) The Czeck Republic
(D) Poland
Ans : (A)

11. Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna is related to—
(A) Communication
(B) Social Integration
(C) Linking of Rivers
(D) Development of Highways
Ans : (D)

12. ‘Sagarmala’ is a name associated with—
(A) A drilling vessel
(B) A project of port development
(C) Oil well in Indian Ocean
(D) None of the above
Ans : (B)

13. Tarapore Committee submitted its report on “Full Convertibility on Rupee” in—
(A) Current account
(B) Capital account
(C) Both in current as well as in capital account
(D) Special Drawing Rights (SDR)
Ans : (B)

14. The repo rate w.e.f. April 21, 2009 stands at—
(A) 4•5%
(B) 4•75%
(C) 5•0%
(D) 5•25%
Ans : (B)

15. Airport Development Fees (ADF) has been imposed at Delhi & Mumbai airports to be paid by passengers w.e.f.—
(A) January 1, 2009
(B) March 1, 2009
(C) April 1, 2009
(D) May 1, 2009
Ans : (C)

16. CENVAT is related to—
(A) Sales Tax
(B) Excise Duty
(C) Custom Duty
(D) Service Tax
Ans : (B)

17. Aam Admi Bima Yojana provides social security to—
(A) All labours in rural areas
(B) All landless labours living below poverty line in rural areas
(C) All labours in urban areas
(D) All labours in both rural as well as urban areas
Ans : (B)

18. According to 2001 census urbanrural population ratio is about—
(A) 35 : 65
(B) 32 : 68
(C) 28 : 72
(D) 25 : 75
Ans : (C)

19. Asian Development Bank has approved an additional $ 71 million loan to the water project associated with the state—
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujarat
Ans : (B)

20. According to 2001 census the state having highest urban population is—
(A) U.P.
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Kerala
Ans : (B)
1. How many companies from India found place in ‘Global-500’ list ?
(A) 4
(B) 5
(C) 8
(D) 10
Ans : (C)

2. At present what is the percentage of Reverse Repo Rate ?
(A) below 7%
(B) 4%
(C) 8•5%
(D) 9•6%
Ans : (B)

3. Which of the following Indian company has been listed at the top in Global-500 list ?
(A) ONGC
(B) Reliance Industries
(C) TCS
(D) Infosys Tech
Ans : (A)

4. The 15th ASEAN Summit was held from October 23–25, 2009 in—
(A) Philippines (Ceby)
(B) Thailand (Hua Hin–Cha Am)
(C) India (New Delhi)
(D) Malaysia (Kuala Lumpur)
Ans : (B)

5. Koneru Humpy is related with which among the following games ?
(A) Chess
(B) Badminton
(C) Tennis
(D) Table Tennis
Ans : (A)

6. For senior citizens, income tax exemption slab in Budget 2010-11 has been—
(A) Rs. 1•5 lakh to Rs. 1•75 lakh
(B) Rs. 1•75 lakh to Rs. 1•85 lakh
(C) Rs. 0.00 to Rs. 2•40 lakh
(D) Rs. 1•95 lakh to Rs. 2•25 lakh
Ans : (C)

7. Competition (Amendment) Bill, 2007 will replace—
(A) MRTPC
(B) VAT
(C) Electricity Act, 2003
(D) Securities Contracts (Regulation) Bill, 2005
Ans : (A)

8. The theme for the 21st National Science Day 2007 was—
(A) More Water Drop by Drop
(B) More Crop per Drop
(C) 50 years of DNA and 25 years of IVF
(D) None of these
Ans : (B)

9. Bangladesh’s Nobel Peace Prize winner Muhammad Yunus has launched his political party named—
(A) Islamic Unity Front
(B) Jamaat-e-Islami Bangladesh
(C) Nagorik Shakti (Citizens’ power)
(D) Bangladesh Jatiyatabadi Dal
Ans : (C)

10. The book ‘Unaccustomed Earth’ has been written by—
(A) Jhumpa Lahiri
(B) P. Chidambaram
(C) Zahid Hussain
(D) Scott Ritter
Ans : (A)

11. The present Foreign Secretary of India is—
(A) Romesh Bhandari
(B) Shyam Saran
(C) Nirupama Rao
(D) Shashank
Ans : (C)

12. In China’s EAST fusion reactor, EAST stands for—
(A) Experimental Advanced Superconducting Tokamak
(B) Experimental Advanced Solar Tool
(C) Electronically Advanced Scientific Technology
(D) Experimental Artificial Sun Tokamak
Ans : (A)

13. “A Passage to Hope : Women and International Migration” is—
(A) A book written on the theme of upliftment of women
(B) The theme of the new released ‘State of World Population Report-2006’ by UNFPA
(C) A documentary film on global migration of women
(D) A report on the status of women in the world
Ans : (B)

14. Where are the headquarters of National Fisheries Development Board situated ?
(A) New Delhi
(B) Hyderabad
(C) Chennai
(D) Bangalore
Ans : (B)

15. The book Guiding Souls : Dialogues on the purpose of life of President A.P.J. Abdul Kalam has been translated into—
(A) Japanese
(B) Chinese
(C) German
(D) Portuguese
Ans : (B)

16. Morelia-Linares Chess Tournament, 2009 has been won by—
(A) Alexander Grischuk
(B) Vessily Ivanchuk
(C) Alexander Morozevich
(D) Levon Aronian
Ans : (A)

17. After merger, Tata-Corus has become the …… largest steel producer in the World.
(A) 3rd
(B) 4th
(C) 5th
(D) 6th
Ans : (C)

18. ‘Pure Banking, Nothing Else’ is a slogan raised by—
(A) ICICI Bank
(B) HDFC Bank
(C) SBI
(D) UTI Bank
Ans : (C)

19. ‘Smart Money’ is a term used for—
(A) Internet Banking
(B) Credit Card
(C) Cash with Bank
(D) Cash with Public
Ans : (D)

20. Which one of the following stands at first rank in the list of top 10 steel producers in the world ?
(A) Nippon Steels
(B) Tata-Corus
(C) Arcelor-Mittal
(D) Bao Steel
Ans : (C)
1. The new addition to the Commonwealth Games 2010 is—
(A) Shooting
(B) Hockey
(C) Wrestling
(D) Football
Ans : (C)

2. ‘Deoria to Dadri Nyaya Yatra’ was launched by—
(A) V. P. Singh and Raj Babbar
(B) Chandrashekhar
(C) Raj Babbar and Mulayam Singh
(D) Lalu Prasad Yadav
Ans : (A)

3. ‘Automotive Mission Plan 2006–2016’ aims to—
(A) Make India a global hub of automatic electronic devices
(B) Advance India in the field of technology
(C) Make India a global hub of automobiles and auto-components
(D) Advance India in the field of computers
Ans : (C)

4. Treat, Train, Retain Plan is—
(A) A plan aiming at development of Indian Railway
(B) A plan to retain the high status of Indian Railway
(C) A part of WHO’s work to promote universal access to HIV/AIDS services
(D) A plan to launch several new trains in the next two years
Ans : (C)

5. The 10th Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit/meeting was held in 2010 at—
(A) Taskent
(B) Bishkek
(C) Astana
(D) Shanghai
Ans : (A)

6. Which company has launched the rupees one lakh car with the name of ‘Nano’ ?
(A) Maruti-Suuzki
(B) General Motors
(C) Tata
(D) Mahindra and Mahindra
Ans : (C)

7. Which Indian group of business houses has made a space in top 20 global firms in Forbes list of world’s most reputed companies ?
(A) Tata Group
(B) Maruti Suzuki
(C) Infosys
(D) Hero Honda Motors
Ans : (A)

8. In which fuel, the government has decided to mix ‘marker’ for identifying adulteration ?
(A) Kerosene
(B) Diesel
(C) Petrol
(D) All of these
Ans : (A)

9. Who among the following has started a new enterprise named ‘blogevery where.com’ ?
(A) Ratan Tata
(B) Narayan Murti
(C) Azim Premji
(D) Sabeer Bhatia
Ans : (D)

10. Tata Steel has recently acquired which among the following steel producer company ?
(A) Mittal Steel
(B) Corus
(C) Arcelor
(D) Nippon Steel
Ans : (B)

11. The fourth Asian Film Festival was held in—
(A) Pune
(B) Mumbai
(C) Nagpur
(D) Goa
Ans : (A)

12. Twenty-20 World Cup Cricket, 2010 has been won by—
(A) India
(B) England
(C) Australia
(D) Pakistan
Ans : (B)

13. Who among the following is placed third on the Forbes 2009 Midas list including the top 100 tech dealmakers of the world ?
(A) Michael Moritz
(B) L. John Doerr
(C) Ram Shriram
(D) Arjun Gupta
Ans : (C)

14. The U. N. proclaimed 2010 as a year of—
(A) International Year of Youth
(B) International Year of Dolphin
(C) International Year of Culture
(D) International Press Freedom Year
Ans : (A)

15. Who among the following won the UK reality T.V. show ‘Big Brother’ ?
(A) Shilpa Shetty
(B) Ken Russell
(C) Jade Goody
(D) Dirk Benedict
Ans : (A)

16. Who is the present Chief Justice of Supreme Court of India ?
(A) Justice Ramesh Chandra Lahoti
(B) Justice V. N. Khare
(C) Justice S. H. Kapadia
(D) Justice Y. K. Sabharwal
Ans : (C)

17. Which among the following Indian women is not included in the Fortune magazine’s list of 50 most powerful business–women?
(A) Chanda Kochar, ICICI Bank
(B) Naina Lal Kidwai, HSBC India
(C) Kiran Mazumdar Shaw, Biocon India
(D) Shehnaz Hussain, Shehnaz Hussain Herbals
Ans : (D)

18. Which among the following has become the first online District Court in India ?
(A) Jodhpur District Court
(B) Ajmer District Court
(C) Jaipur District Court
(D) Jaisalmer District Court
Ans : (A)

19. UNESCO’s Kalinga Prize for the year 2009 has been conferred upon—
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. K. Kasturirangan
(C) Prof. Yashpal and Trinh Xuan Thuan
(D) Dr. Y. S. Rajan
Ans : (C)

20. The winner of the 2010 Wimbledon Open Tennis men’s singles title is—
(A) Rafael Nadal
(B) Juan Martin Del Potro
(C) Andy Roddick
(D) Novak Djokovic
Ans : (A)
1. Which among the following has been removed from the UNESCO’s list of World Heritage sites in danger ?
(A) Hampi
(B) Manas Wildlife Sanctuary
(C) Kathmandu Valley
(D) Fort and Shalamar Gardens
Ans : (A)

2. The 2009-10 Ranji Trophy has been won by—
(A) Mumbai
(B) Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Tamil Nadu
Ans : (A)

3. On which among the following film actresses was Kalpana Chawla excellence award 2007 for women conferred ?
(A) Shilpa Shetty
(B) Nandita Das
(C) Sushmita Sen
(D) Konkana Sen
Ans : (B)

4. In May 2010, Ratan Kumar Sinha becomes Director of which of the following ?
(A) UNESCO
(B) ADB
(C) Bhabha Atomic Research Centre
(D) None of these
Ans : (C)

5. The Raghvan Committee is related to looking into the issue of—
(A) Ragging and suggest means of prevention in educational institutions
(B) Status of Muslim community in India
(C) Reservation of OBCs in admissions to higher educational institutions
(D) None of these
Ans : (A)

6. The 7th Aero India show was held in—
(A) 2008, Bangaluru
(B) 2011, Bangaluru (Yelahanka)
(C) 2008, Delhi
(D) 2009, Delhi
Ans : (B)

7. Which among the following countries has not been elected recently as a non-permanent member of the Security Council ?
(A) South Africa
(B) Italy
(C) Belgium
(D) Japan
Ans : (D)

8. Who among the following won the UEFA European Under-17 Football Championship 2008 ?
(A) Belgium
(B) France
(C) England
(D) Spain
Ans : (D)

9. Solar-B satellite to study the sun was launched by—
(A) Japan
(B) China
(C) Russia
(D) America
Ans : (A)

10. Which among the following national parks is celebrated its 70th anniversary in 2006 ?
(A) Corbett National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Gir National Park
(D) Ghana Wildlife Sanctuary
Ans : (A)

11. Saina Nehwal is related with which among the following sports ?
(A) Badminton
(B) Tennis
(C) Chess
(D) Table Tennis
Ans : (A)

12. The Pravasi Bhartiya Diwas 2010 was held in—
(A) Jaipur
(B) Hyderabad
(C) New Delhi
(D) Chandigarh
Ans : (C)

13. The PSLV-C14 was successfully launched into space from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota on 23rd Septempter, 2009. PSLV stands for—
(A) Polar Space Light Vehicle
(B) Polar Space Launch Vehicle
(C) Polar Satellite Light Vehicle
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

14. ‘SAFMA’ is associated with—
(A) ASEAN
(B) G–8
(C) SAARC
(D) BIMSTEK
Ans : (C)

15. Guantanamo is—
(A) An atomic energy centre of North Korea
(B) A military prison of U.S.A.
(C) A satellite of China
(D) A new agency of Brazil
Ans : (B)

16. Jian-10 is—
(A) Japan’s news agency
(B) China’s home-made fighter aircraft
(C) South Korea’s anti-aircraft gun
(D) Japan’s Tsunami alert system
Ans : (B)

17. Prime Minister Manmohan Singh has been honoured with a degree of Doctor of Law by which among the following Universities ?
(A) Cambridge University
(B) Oxford University
(C) Westminster University
(D) Havard University
Ans : (A)

18. Nobel Prize for Peace-2009 has been awarded to—
(A) Barack Obama
(B) World Bank
(C) Urban Bank
(D) NABARD
Ans : (A)

19. Ban Ki-Moon from South Korea has been elected as the Secretary-General of UN. He is the—
(A) Seventh Secretary-General
(B) Eighth Secretary-General
(C) Sixth Secretary-General
(D) Fifth Secretary-General
Ans : (B)

20. The books ‘Snow’ and ‘My Name is Red’ have been written by—
(A) Orhun Pamuk
(B) Harold Pinter
(C) J.M. Coetzee
(D) V.S. Naipaul
Ans : (A)
. Which among the following match of the book and its year of receiving the Man Booker Prize is incorrect ?
(A) The Sea-2005
(B) The Gathering-Anne Enright
(C) Vernon God Little-2002
(D) The Inheritance of Loss-2006
Ans : (C)

2. Which among the following is the largest Power Station in India ?
(A) NTPC’s Vindhyachal Power Station
(B) NTPC’s Talcher Power Station
(C) BHEL, Haridwar
(D) None of these
Ans : (A)

3. The International Polar Year (IPY) 2007-08 is which among the following IPY ?
(A) 2nd
(B) 3rd
(C) 4th
(D) 1st
Ans : (C)

4. The Governor of Jharkhand is—
(A) Ibobi Singh
(B) Moh. Farook
(C) Prakash Singh Badal
(D) D. D. Lapang
Ans : (B)

5. Which among the following satellite has been successfully launched in October 2008 by ISRO ?
(A) CHANDRAYAAN-1
(B) INSAT-4A
(C) INSAT-3E
(D) INSAT-4C
Ans : (A)

6. Who among the following has been conferred for the Jnanpith Award for 2006 ?
(A) Ravindra Kelekar
(B) Satyavrat Shastri
(C) Both (A) and (B)
(D) Rajendra Keshavlal Shah
Ans : (C)

7. Who among the following won gold medal in shooting at 15th Asian Games ?
(A) Jaspal Rana
(B) Liu Guohui
(C) Jakkrit Panichpatikum
(D) None of these
Ans : (A)

8. Delhi University has conferred an honorary doctorate degree for the first time on a film personality. Who is that film personality ?
(A) Dileep Kumar
(B) Amitabh Bachchan
(C) Shabana Azmi
(D) Dev Anand
Ans : (B)

9. FIFA World Cup Football, 2010 has been won by—
(A) Germany
(B) Spain
(C) Netherlands
(D) Brazil
Ans : (B)

10. The ICC Twenty-20 World Cup Cricket-2010 has been won by—
(A) England
(B) West Indies
(C) South Africa
(D) New Zealand
Ans : (A)

11. ‘Deep Fritz’ is—
(A) A technique of refrigeration
(B) A commercially available ches computer program
(C) A laptop computer
(D) A car launched by Hyundai
Ans : (B)

12. Which among the following has become the Third Tiger Reserve of Assam ?
(A) Manas Wildlife Sanctuary
(B) Kaziranga National Park
(C) Nameri National Park
(D) None of these
Ans : (B)

13. Who among the following is the most powerful women in the world according to the Forbes magazine’s list of 100 most powerful women ?
(A) Indra Nooyi
(B) Sonia Gandhi
(C) Angela Merkel
(D) Condoleeza Rice
Ans : (C)

14. The statue of which among the following literary luminaries has been unveiled at
Shanghai ?
(A) Kalidasa
(B) Kalhana
(C) Bharavi
(D) Vishakha Dutta
Ans : (A)

15. Shijian–8 is—
(A) India’s newly created artificial satellite
(B) China’s seed-breeding satellite
(C) Japan’s seed-breeding satellite
(D) Russia’s remote sensing satellite
Ans : (B)

16. Who among the following has awarded UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Award 2010 ?
(A) Maj Chidiac
(B) Raul Rivero
(C) Monica Gonzalez Mujica
(D) Amira Hass
Ans : (C)

17. Which among the following tennis players has recently bid his retirement ?
(A) Andre Agassi
(B) Roger Federer
(C) Carlos Moya
(D) Andy Raddick
Ans : (A)

18. The UN Deputy Secretary- General is—
(A) Dr. Asha Rose Mtengeti Migiro
(B) Mark Malloch Brown
(C) Shashi Tharoor
(D) Louise Frechette
Ans : (A)

19. According to the latest Supreme Court decision, Priests and Nuns have been allowed to practise as—
(A) Doctors
(B) Advocates
(C) Scientists
(D) None of these
Ans : (B)

20. The novel ‘The Second Wife’ is the English translated version of which among the
following novels of Premchand ?
(A) Godan
(B) Karma Bhumi
(C) Nirmala
(D) Gaban
Ans : (C)
  1. The International Gandhi Peace Price of Mahatma Gandhi Foundation (S. Africa) for 2009 has been awarded to—
    (A) Olafur Ragnar Grimson
    (B) Gohchok Tong
    (C) Aung San Suu Kyi
    (D) Nelson Mandela
    Ans : (C)

    2. It was decided to observe Mahatma Gandhi’s birth day October 2 as the International Nonviolence Day at—
    (A) International Indology Conference
    (B) Satyagraha Centenary Conference
    (C) Congress Foundation Day Celebrations
    (D) None of these
    Ans : (B)

    3. ‘Sabse Pahale Pakistan’ is an Urdu translated version of which among the following books ?
    (A) Pakistan Eye of the Storm
    (B) In the Line of Fire
    (C) Pakistan Today
    (D) Passage to Pakistan
    Ans : (B)

    4. The 2009 C. K. Nayadu Life Time Achievement Award of the year has been won by—
    (A) Mohinder Amarnath
    (B) Kapil Dev
    (C) Gundappa Vishwanath
    (D) Madan Lal
    Ans : (A)

    5. ‘Rainbow’ is—
    (A) An ice-cream
    (B) Prasar Bharti’s FM Channel
    (C) A suitcase
    (D) A musical group
    Ans : (B)

    6. The 2009 ICC Women’s Cricketer of the year award has been won by—
    (A) Lisa Sthalekar
    (B) Jhulan Goswami
    (C) Anju Banerjee
    (D) Claire Taylor
    Ans : (D)

    7. ‘Garib Rath’ is—
    (A) The first AC train for the poor
    (B) A portal
    (C) A project launched by Ministry of HRD
    (D) A low price car
    Ans : (A)

    8. ‘Aam Admi Bima Yojana’ is an insurance scheme for rural landless households introduced by—
    (A) National Insurance Co.
    (B) Life Insurance Co.
    (C) UTI
    (D) ICICI Life Prudential Co.
    Ans : (B)

    9. Revenue Deficit as a per cent of GDP in Budget 2010-11 has been estimated at—
    (A) 2•6%
    (B) 2•1%
    (C) 2•0%
    (D) 4•0%
    Ans : (D)

    10. Dada Sahib Phalke Ratna Award for 2008 has been awarded to—
    (A) Mrinal Sen
    (B) Adoor Gopalkrishnan
    (C) Dev Anand
    (D) B. R. Chopra
    Ans : (D)

    11. Fiscal deficit as a per cent of GDP in Budget 2010-11 has been estimated at—
    (A) 5•5%
    (B) 2•9%
    (C) 3•1%
    (D) 4•5%
    Ans : (A)

    12. How many new Trains have been introduced in Railway Budget 2010-11 ?
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 54
    Ans : (D)

    13. The present Prime Minister of Japan is—
    (A) Junichiro Koizumi
    (B) Mori Yoshiro
    (C) Taro Aso
    (D) Hashimoto Ryutaro
    Ans : (C)

    14. Indira Gandhi Award for National Integration-2006 has been awarded to—
    (A) J. S. Bandukwalla
    (B) President A.P.J. Abdul Kalam
    (C) Acharya Mahaprajna
    (D) M.S. Subbulakshmi
    Ans : (A)

    15. Which among the following has been reelected to the United Nations Human Rights
    Committee for the fourth time ?
    (A) Nisuke Ando
    (B) Michael O’ Flaherty
    (C) Justice P.N. Bhagwati
    (D) Ivan Shearer
    Ans : (C)

    16. The UNESCO-Madanjeet Singh Prize for 2009 for the promotion of tolerance and
    non-violence and making Gandhian Principles has been awarded to—
    (A) Franois Houtart
    (B) Abdul Sattar Edhi
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Pope Shenouda-III
    Ans : (C)

    17. Who among the following is the winner of Wimbledon Open 2010 women’s single title ?
    (A) Mary Pierce
    (B) Maria Sharapova
    (C) Svetlana Kuznetsova
    (D) Serena Williams
    Ans : (D)

    18. Sanskriti Award 2006 for Literature has been awarded to—
    (A) Mitul Dutta
    (B) Chandrakanta
    (C) Vinda Karandikar
    (D) Mridula Garg
    Ans : (A)

    19. The recipient of Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2009 is—
    (A) Hamid Karzai
    (B) Maha Chakri Sirindhorn
    (C) Kofi Annan
    (D) Sheikh Hasina
    Ans : (D)

    20. Life imprisonment has been awarded to the former Union Minister and Chief of the
    Jharkhand Mukti Morcha, Shibu Soren for kidnapping and murder of his secretary—
    (A) Madhumita
    (B) Shashinath Jha
    (C) Nitish Katara
    (D) None of these
    Ans : (B)
  2. . SAARC car rally began from which among the following countries ?
    (A) India
    (B) Bangladesh
    (C) Nepal
    (D) Pakistan
    Ans : (B)

    2. Which of the following is the pesent Prime Minister of Pakistan ?
    (A) Yusuf Raza Gillani
    (B) Justice Rana Bhagwandas
    (C) Justice Nazim Siddiqui
    (D) Justice Javaid Iqbal
    Ans : (A)

    3. Which of the following team has won the Champions Trophy Cricket 2009 ?
    (A) Sri Lanka
    (B) Australia
    (C) India
    (D) Bangladesh
    Ans : (B)

    4. ‘GLONASS’ is—
    (A) Global Navigational Satellite System
    (B) Global Navigational Space System
    (C) Geostationary Launch of Artificial Space System
    (D) Global New Astronomical Space System
    Ans : (A)

    5. India has signed first bilateral agreement on social security with which among the following countries ?
    (A) Belgium
    (B) Holland
    (C) France
    (D) Germany
    Ans : (A)


    6. Nishan-e-Pakistan, the highest civilian award of Pakistan has been recently awarded to—
    (A) Hu Jintao
    (B) Dilip Kumar
    (C) King Abdullah
    (D) Khuswant Singh
    Ans : (A)

    7. 2009 Nobel Prize for Chemistry has been awarded to—
    (A) Venkatraman Ramakrishnan
    (B) Thomas A. Steitz
    (C) Ada E. Yonath
    (D) All of these
    Ans : (D)

    8. ‘Miss Universe 2009’ is—
    (A) Ioana Valentina Boitor
    (B) Stefania Fernandez
    (C) Sabrina Houssami
    (D) Natasha Suri
    Ans : (B)

    9. CARTOSAT-2A is—
    (A) A comet
    (B) A tank of Indian army
    (C) Earth observing satellite in a sunsynchronous orbit
    (D) An army communication network
    Ans : (C)

    10. Margaret Chan was appointed as the Director General of—
    (A) World Health Organisation (WHO)
    (B) World Trade Organisation (WTO)
    (C) Asian Development Bank (ADB)
    (D) Non-Aligned Movement (NAM)
    Ans : (A)

    11. Which among the following countries has joined World Trade Organisation as the 153rd member ?
    (A) Nepal
    (B) Cape Verde
    (C) Singapore
    (D) Iran
    Ans : (B)

    12. At present what is the percentage of Cash Reserve Ratio (CRR) ?
    (A) 5•50%
    (B) 5•25%
    (C) 6•00%
    (D) 5•75%
    Ans : (C)

    13. For attaining 9% growth rate during 11th plan, investment level has been estimated to be—
    (A) 20% of GDP
    (B) 25% of GDP
    (C) 30% of GDP
    (D) 35% of GDP
    Ans : (D)

    14. The controversial movie ‘Black Friday’ is based on the—
    (A) 1993 Mumbai Bomb Blasts
    (B) Best Bakery Case
    (C) Godhra Train Fire Conspiracy
    (D) Fire at Meerut’s Victoria Park
    Ans : (A)

    15. ‘THEMIS’ is an acronym for—
    (A) Time History of Events and Meteors in Space
    (B) Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms
    (C) Thermal Interactions in Space
    (D) None of these
    Ans : (B)

    16. The telecommunication network group Hutchison Essar has been taken over by—
    (A) Reliance Communications
    (B) Verizon
    (C) Vodafone
    (D) Hinduja
    Ans : (C)
    17. Which among the following tennis players has been recently named as a goodwill
    ambassador for the UN development agency, UNDP ?
    (A) Sania Mirza
    (B) Kim Clijsters
    (C) Maxim Mirnyi
    (D) Maria Sharapova
    Ans : (D)
    18. Which among the following tennis players won the 2010 French Open men’s title ?
    (A) Juan Carlos Ferrero
    (B) Lars Burgsmuller
    (C) Rafael Nadal
    (D) Feliciano Lopez
    Ans : (C)
    19. Who was the Chairman of the Sixth Central Pay Commission ?
    (A) Justice B. N. Srikrishna
    (B) Prof. Ravindra Dholakia
    (C) J. S. Mathur
    (D) Sushma Nath
    Ans : (A)
    20. Swasraya Bharat-2006 week was organised—
    (A) In honour of President A.P.J. Abdul Kalam
    (B) In honour of Prime Minister Manmohan Singh
    (C) In honour of Vice-President Bhairon Singh Shekhawat
    (D) For the promotion of religious and cultural unity of India
    Ans : (A)
 Who among the following is the present High Commissioner of India to Pakistan ?
(A) Satyabrata Pal
(B) Shiv Shankar Menon
(C) Vijay K. Nambiar
(D) None of these
Ans : (A)
2. Who among the following is the World Chess Champion of 2010 ?
(A) Vishwanathan Anand
(B) Veselin Tapalov
(C) Viktor Kramnik
(D) Rustam Kasimdzhanov
Ans : (A)
3. Which among the following Indian is the first Vice-Chancellor of Westminster University ?
(A) Lord Swaraj Paul
(B) Amartya Sen
(C) Subhramaniam Swami
(D) Sujatha Bose
Ans : (A)
4. Which of the following country has decided not to print its king’s photo on national currency ?
(A) Nepal
(B) Japan
(C) Denmark
(D) None of the above
Ans : (A)
5. Who is the present Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
(A) Jyoti Krishna Dutt
(B) Kiran Mazumdar
(C) S. S. N. Moorthy
(D) Arun Balkrishnan
Ans : (C)
6. Rastogi Panel was set up by Finance Ministry to review issues related with—
(A) Service tax
(B) Sales tax
(C) Income tax
(D) None of these
Ans : (A)
7. What is the title of the seventh book of Harry Potter Series ?
(A) Harry Potter and the Half Blood Prince
(B) Harry Potter and the Deathly Hallows
(C) Harry Potter and the Goblet of Fire
(D) None of these
Ans : (B)
8. Which among the following movie was given the Best Picture Award at 82nd Oscar Awards-2009 ?
(A) The Hurt Locker
(B) The Last King of Scotland
(C) The Queen
(D) Happy Feet
Ans : (A)
9. The Best Actor Award at the 55th National Filmfare Awards was given to—
(A) Aamir Khan
(B) Prakash Raj
(C) Saif Ali Khan
(D) Abhishek Bachchan
Ans : (B)
10. The 75th Senior National Snooker Championship Men’s Title has been won by—
(A) Pankaj Advani
(B) Rupesh Shah
(C) Alok Kumar
(D) Yasin Merchant
Ans : (A)
11. Which among the following statements regarding India’s BrahMos Supersonic Cruise
Missile test fired in March 2007 is incorrect ?
(A) It was test fired on February 4, 2007
(B) It is named after the river Brahmaputra and Mahanadi
(C) It is a two stage missile with a speed faster than that of sound
(D) It is jointly manufactured by DRDO, India and Russia’s NPO Mashnistroyemia
Ans : (B)
12. ‘Ramadorai Sujatha’ who was recently in news is a—
(A) Writer
(B) Mathematician
(C) Historian
(D) Artist
Ans : (B)
13. According to the Human Development Report 2006, India has acquired 126th place in HDI ranking which is……than that of last year.
(A) Two ranks up
(B) One rank up
(C) Two ranks down
(D) One rank down
Ans : (B)
14. Which sector of the economy became the largest job recruiter in 2006-07 ?
(A) Private Sector Banks
(B) Garment Exports
(C) Broking Services
(D) Software IT Companies
Ans : (D)
15. ‘Sensitive sector’ as defined by RBI include(s)—
(A) Capital Market
(B) Real Estate
(C) Commodities
(D) All the above
Ans : (D)
16. At what place Indian economy stands in the world on the basis of PPP rating ?
(A) Second
(B) Fourth
(C) Sixth
(D) Tenth
Ans : (B)
17. IRDA in India regulates—
(A) Banking business
(B) Insurance business
(C) Capital business
(D) Public issue of shares
Ans : (B)
18. Who is the present Chairperson of the National Human Rights Commission (NHRC) ?
(A) Justice Shivraj V. Patil
(B) Justice Y. Bhaskar Rao
(C) Justice K.G. Balakrishnan
(D) P. C. Sharma
Ans : (C)
19. ‘France 24’ is—
(A) France’s Oil Company
(B) Commerce and Trade Union of France
(C) An Atomic Energy Centre of France
(D) France’s International News Channel
Ans : (D)
20. BrahMos Missile is a joint venture of—
(A) Russia and India
(B) China and India
(C) U.S.A. and India
(D) France and India
Ans : (A
. The APEC Summit 2008 will be held in Nov. 2010 at—
(A) Yokahama
(B) Manila
(C) Seoul
(D) Hanoi
Ans : (A)
2. Mullaperiyar dam is a disputable issue between—
(A) Kerala and Tamil Nadu States
(B) Kerala and Karnataka States
(C) Karnataka and Tamil Nadu States
(D) None of these
Ans : (A)
3. The Sangeet Ratna Award has been instituted in memory of—
(A) Ustad Rashid Ahmed
(B) Ustad Nissar Hussain Khan
(C) Ustad Bismillah Khan
(D) Pt. Ravishankar
Ans : (C)
4. IBSA is—
(A) India Brazil—South Africa Trilateral Co-operation Forum
(B) India Brazil South Africa Agreement
(C) India Britain South America Agreement
(D) None of these
Ans : (A)
5. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2009 has been won by—
(A) M. C. Marykom
(B) Vijendra Kumar
(C) Sushil Kumar
(D) All of the above
Ans : (D)
6. The 16th NAM summit will be held at—
(A) Durban
(B) Tehran
(C) Cuba
(D) Cartagena
Ans : (B)
7. Who among the following has been awarded the highest Mexican civilian award, the Aztec Eagle ?
(A) Lord Swaraj Paul
(B) Bill Gates
(C) Amitabh Bachchan
(D) Ratan Tata
Ans : (B)
8. Most powerful woman in the world according to the, 2010 published Forbes Magazine list ?
(A) Angela Markel
(B) Condoleeza Rice
(C) Sonia Gandhi
(D) Wu Yi
Ans : (A)
9. ‘Agile’ is—
(A) A mission to Mars
(B) India’s first foreign satellite to be launched from Satish Dhawan Space Centre,
Sriharikota
(C) A mission to Saturn
(D) None of these
Ans : (B)
10. The present Chairman of Bombay Stock Exchange—
(A) Jagdish Kapoor
(B) Justice S. D. Agarwala
(C) S. Ramadorai
(D) Mr. Sudhir Narain
Ans : (A)
11. Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar is given by—
(A) Pt. Ravishankar University of Music
(B) Bhatkhande Music University
(C) Indira Kala Sangeet University
(D) Sangeet Natak Akademi
Ans : (D)

12. The film that won the Best Film Award at 11th International Indian Film Academy (IIFA) is—
(A) 3-Idiots
(B) A Short Life
(C) Nirontor (Forever Flows)
(D) Sonam
Ans : (A)

13. Report of the Sachar Committee is related with—
(A) Social, economic and educational status of the Muslim community
(B) Status of the Scheduled Castes in India
(C) Economic status of Backward Classes in India
(D) None of these
Ans : (A)

14. Who among the following has been named as UN person of the year in Kenya 2009 ?
(A) Henry Kiprono Kirwa
(B) Anil Ambani
(C) Azim Premji
(D) Mukesh Ambani
Ans : (A)

15. Who among the following has been won the title of Miss Universe 2009 ?
(A) Amruta Patki
(B) Stefania Fernandez
(C) Catherine Untalan
(D) Marianne Puglia
Ans : (B)

16. The present Chief Election Commissioner is—
(A) B. B. Tandon
(B) Navin B. Chawala
(C) S. Y. Quraishi
(D) N. Gopalaswami
Ans : (B)

No comments:

 
Thanks

Total Pageviews