Join Our Forum To download Latest Question papers and Syllabus

Get Money

Earn upto Rs. 9,000 pm checking Emails. Join now!

My New Page for you yoursyllabus.net

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Wednesday, April 1, 2009

Question for Exams

1. Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar
(a) Parmar (b) Pratihara (c) Rathor (d) Sisodiya
Ans:B

2. Which amidst the following was not a fort of the Maratha ruler Shivaji?
(a) Sindhudurg (b) Raigad (c) Amber (d) Padmadurg
Ans:C

3. Which Sikh Guru was executed by Aurangzeb?
(a) Guru Arjun Dev (b) Guru Ram Das (c) Guru Teg Bahadur (d) Guru Gobind Singh
Ans:C

4. Which Muslim ruler was keen to have friendly relations with the Rajputs
(a) Akbar (b) Humayun (c) Babar (d) Aurangzeb
Ans:A

5. Which of the following rulers had the title Kaviraja
(a) Kumaragupta (b) Chanragupta (c) Skandagupta (d) Samudragupta
Ans:D

6. Who among the following Indian rulers established embassies in foreign countries on modern lines
(a) Tipu sultan (b) Mir Quasim (c) Haider Ali (d) Shah Alam II
Ans:D

7. ‘Nav Ratnas’ (nine gems) were the famous personalities associated with the court of:
(a) Chandra Gupta II (b) Harshavardhana (c) Narasimsha Varman (d) Samudra Gupta
Ans:A

8. Who pursued the policy "Blood and Iron"
(a) Balban (b) Firuz Tughlaq (c) Malik Kafur (d) Alauddin Khilji
Ans:A

9. The main centre or meeting point of Indo-Roman trade in ancient times was
(a) Rome (b) Calicut (c)Alexandria (d) Karaikkal
Ans:B

10. Who built a tomb for Sher Shah at Sasaram
(a) Ibrahim Shah (b) Islam Shah (c) Sher Shah (d) Sikandar Shah
Ans:D

11. The first major inscription in classical Sanskrit is that of
(a) Rudradaman (b) Chandragupta Vikramaditya (c) Kanishka (d) Samudragupta
Ans:A

12. Which ruler went to Sri Lanka to spread Buddhism
(a) Ashoka (b) Samudragupta (c) Sanghamitra (d) Chitragupta
Ans:C

13. Temple architecture was most developed under
(a) Rastrakutas (b) Pallavas (c) Pandyas (d) Cheras
Ans:B

14. In Sanskrit plays written during the Gupta period, women & Sudras speak
(a) Prakrit (b) Sauraseni (c) Pali (d) Sanskrit
Ans:A

15. Sir Thomas Rose visited the court of
(a) Akbar (b) Jehangir (c) Shajahan (d) Aurangazeeb
Ans:B

16. The capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule was
(a) Bangalore (b) Devagiri (c) Coimbatoor (d) Srirangapattanam
Ans:D

17. Who among the following was a famous astronomer
(a) Bhanabhatta (b) Vishakadatta (c) Nagarjuna (d) Aryabhatta
Ans:D

18. The Hathigumpha inscription (near Bhubaneshwar, Orissa) relates to the king
(a) Susharma (b) Hala (c) Kharavela (d) Pulamayi
Ans:C

19. Which of the following were the first rulers in India to issue coins which can be definitely attributed to the kings
(a) Shakas (b) Kushans (c) Indo-Greeks (d) Parthians
Ans:C

20. Which of the following Shaka king reconstructed the Sudarshana lake
(a) Rudradaman – I (b) Manes (c) Chastana (d) Bhumaka21
Ans:A

21. Which language was used in the literature of sangam period
(a) Kannada (b) Telugu (c) Tamil (d) Sanskrit
Ans:C

22. What was the type of marriage in the Vedic period in which, in place of the dowry, there was a token bride price of a cow and a bull
(a) Asura (b) Arsa (c) Gantharva (d) Rakshsa
Ans:A

23. At the earlier stage backward classes movement means
(a) Santal movement (b) Non-Brahmin movement (c) Harijan movement (d) Antirulers movement
Ans:B

24. The large residential university established in ancient time was at
(a) Cochin (b) Vaishali (c) Nalanda (d) Harappa
Ans:C

25. Which among the following dynasties had the strongest navy
(a) Chalukya (b) Chola (c) Gupta (d) Pallava
Ans:B

26 .Which of the following Mughal emperor’s tomb is outside India
(a) Akbar (b) Shajahan (c) Aurangazeb (d) Jehangir
Ans:D

27 .Which of the following animals was generally not known to the Indus Valley People
(a) Horse (b) Rhinoceros (c) Bull (d) Cow
Ans:A

28. .Alexander the remained in India for ...... months
(a) 24 (b) 32 (c) 19 (d) 28
Ans:C

29 Artists belonged to Gandhara school of art used
(a) Grey sand stones (b) White marbles (c) Red sand stones
Ans:A


30 Who was the first ruler of the Pala Dynasty of Bengal?
(a) Gopala (b) Devapala (c) Vigropala (d) Dharmapala
Ans:A

31 Who introduced first the famous token currency system in India?
(a) Ghiyas-ud-Din Tughlak (b) Muhamad-bin-Tughlak (c) Firoz Tughlak
Ans:B

32 The Chalukya King who had the title of Sri Prithvi-Vallabha and Parameswara was
(a) Pulakesin I (b) Maharaja Kirthivarman (c) Pulakesin II (d) Mangalesa
Ans:C

33 The Meenahshi temple at Madurai is the monument of
(a) Pallavas (b) Pandyas (c) Cholas (d) Cheras
Ans:B

34 Who amidst the following lived the earliest?
(a) Panini (b) Asvaghosha (c) Bhasa (d) Kalidasa
Ans:A

35 Where is the tomb built by Shahjahan situated?
(a) Red Fort (b) Taj Mahal (c) Agra Fort (d) Sikandara
Ans:

36 Which one of the following is not depicted on the abacus of the Sarnath Lion Capital of Ashoka?
(a) Deer (b) Horse (c) Elephant (d) Lion
Ans:

37 In 1717, which Mughal Emperor gave the English East India Company a Firman granting trade privileges in India?
(a) Shah Alam II (b) Bahadur Shah (c) Jahandar Shah (d) Farrukhsiyar
Ans:

38 The Treaty of Bassein was signed with the British by Peshwa
(a) Madhav Rao (b) Balaji Baji Rao (c) Baji Rao I (d) Baji Rao II
Ans:

39 Who among the following gave asylum to Zoroastri who fled by sea and by the coastal route from Persia to Western India in the early 8th century?
(a) Chalukyas (b) Cholas (c) Hoysalas (d) Rashtrakutas
Ans:

40 The Mughal Empire extended up to Tamil territory in the South under the reign of
(a) Akbar (b) Aurangazeb (c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans:

41 The first dynasty of the Vijayanagar Kingdom was
(a) Hoysala (b) Sangama (c) Saluva (d) Tuluva
Ans:

42 Who among the following was the famous ruler of ancient India, who adopted Jain dharma at the last
(a) Chandragupta (b) Samudragupta (c) Asoka (d) Bindusare
Ans:

43 Which among the following rulers started ‘Ilahi Calendar’ in 1583
(a) Babur (b) Akbar (c) Shahjahan (d) Sher Shah
Ans:

44 Which of the following was not a centre of learning in ancient India
(a) Taxila (b) Koushambi (c) Vikramshila (d) Nalanda
Ans:

45 Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate?
(a) Firuz Shah Tughluq (b) Ghiyas-ud-din Tughluq Shah II (c) Nasir-ud-din Mahmud (d) Nasrat Shah
Ans:

46 The founder of the autonomous kingdom of Avadh was
(a) Shuja-ud-Daula (b) Saadat Khan Burhan-ul Mulk (c) Safdarjung (d) Sher Shah
Ans:

47 The destruction of the Mauryan Empire was followed by a series of invasions, and the first invade India were the
(a) Batrian-Greeks (b) Parthi (c) Kushanas (d) Shakas
Ans:

48 Who among the following took the title of 'Vikramaditya'?
(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II (c) Samudragupta (d) Skandagupta
Ans:

49 Which dynasty developed Mahabalipuram?
(a) Pallavas (b) Pandyas (c) Cholas (d) Chalukyas
Ans:

50 Who among the following resisted the British Ambitions, the maximum?
(a) Mughals (b) Marathas (c) Rajputs (d) Sikhs
Ans:

51 Two principal monuments of Ala-ud-din Khiliji's reign—the Jama'at Khana Masjid and Alai Darwaja were constructed at
(a) Hyderabad (b) Mysore (c) Delhi (d) Agra
Ans:C

52 Who among the following Mugal Emperors had the longest reign?
(a) Bahadur Shah (b) Jahandar Shah (c) Farrukhsiyar (d) Muhammad Shah
Ans:D

53 The main cause of the conflict between Nawab Sirajuddaulah and the East India Company was that
(a) the British opposed the succession of Sirajuddaulah
(b) the British misused the trade concessions.
(c) the British attacked the French settlement of Chandranagar in Bengal.
(d) the incident of Black Hole had occurred
Ans:C


54 Which of the following was the physician who adored Kanishka’s court
(a) Vasumita (b) Charaka (c) Parsva (d) Asvaghosha
Ans:B

55 Which of the following king started the ‘Vikram Sanvad’
(a) Kanishka (b) Vikramaditya (c) Rudradaman (d) Kadphises
Ans:B


56 Which of the following is a port town of Indus Valley Civilization
(a) Harappa (b) Ropar (c) Banawali (d) Lothal
Ans:D


57 Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhana’s period was
(a) Hiuen Tsang (b) Fa-hien (c) I’tsing (d) Nishka
Ans:A


58 Who introduced the famous Persian festival of Nauroz
(a) Alauddin Khilji (b) Iltumish (c) Firoz Tughlaq (d) Balban
Ans:D


59 The Hoysala’s capital was
(a) Warangal (b) Devagiri (c) Dwarasamudra (d) Krishnagiri
Ans:C


60 Which rulers built Ellora temple
(a) Chalukya (b) Rashtrakuta (c) Pallava (d) Sunga
Ans:B


61 The literature of the Sangam age was written mostly in the form of
(a) Prose (b) Poetry (c) Drama (d) All of these
Ans:B


62 Who among the following was a great musician in the court of Akbar
(a) Abdul Fazal (b) Amir Khusro (c) Ramdas (d) Ten
Ans:D


63 Which among the following ports was called Babul Makkha (Gate of Makkah) during the Mughal period
(a) Broach (b) Calcutta (c) Surat (d) Calicut
Ans:C


64 The development of architecture was at its peak during the reign of
(a) Nandas (b) Cholas (c) Guptas
Ans:C


65 Who among the following ruler was a famous musician
(a) Swathi Thirunal (b) Moolam Thirunal (c) Marthanda Varma (d) Sri Chithira Thirunal
Ans:A


66 Who among the following Sult of Delhi had accepted the suzerainty of the Timurid ruler Mirza Shah Rukh?
(a) Firuz Tughlaq (b) Mahmad Tughlaq (c) Khizr Khan Sayyid (d) Sikandar Lodhi
Ans:C


67 Who among the following joined Mir Qasim and Shuja-ud-Daula in declaring war upon the English East India Company and was later defeated by the British at the Battle of Buxar?
(a) Jahandar Shah (b) Farrukhsiyar (c) Muhammad Shah (d) Shah Alam II
Ans:D


68 How did the dynasty of Nizam Shahis of Ahmadnagar come to an end?
(a) Ahmadnagar was annexed into Mughal empire and Husain Shah was consigned to life imprisonment
(b) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul Mulk of Ahmadnagar
(c) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul Mulk
(d) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops
Ans:A


69 Which of the following materials was mainly used in the manufacture of Harappan seals?
(a) Terra cotta (b) Bronze (c) Copper (d) Iron
Ans:A


70 Which type of ancient script did the Harapp use?
(a) Pictographic (b) Linear (c) Hieroglyphic (d) Symbolic
Ans:A


71 The relics of Indus Valley Civilisation indicate that the main occupation of the people was:
(a) Agriculture (b) Cattle rearing (c) Commerce (d) Hunting
Ans:A


72 The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa (b) Vasta (c) Gauda (d) Vallabhi
Ans:C


73 'Charak' was the famous court physician of
(a) Harsha (b) Chandragupta Maurya (c) Ashoka (d) Kanishka
Ans:D


74 The ancient name of North Bihar was
(a) Vriji (b) Vasta (c) Surasena (d) Avanti
Ans:A


75 Where did the traveler Ibn Batuta come from?
(a) Persia (b) Morocco (c) Turkey (d) Central Asia
Ans:B


76 Which among the following is the oldest dynasty?
(a) Maurya (b) Gupta (c) Kushan (d) Kanva
Ans:A


77 Where was Akbar born?
(a) Delhi (b) Agra (c) Amarkal (d) Kannauj
Ans:C


78 Among the following, one was NOT an ancient Indian mathematician
(a) Chandra Gupta Maurya (b) Boudhayana (c) Bhaskaran II (d) Sankaravarman
Ans:A



79 Taj Mahal was built by
(a) Akbar the Great (b) Jahangir (c) Shah Jahan (d) Babur
Ans:C


80 Kautilya, the author of Arthasathra was a contempoary of
(a) Asoka (b) Samura Gupta (c) Harshavardhana (d) Chandra Gupta Maurya
Ans:D


81 The Golden Temple at Amritsar was built by
(a) Guru Nanak (b) Guru Arjan Dev (c) Guru Tej Bahadur (d) Gobind Sing
Ans:B


82 What is history?
(a) Story of the past events (b) Story of present events (c) Story of future events (d) All of them
Ans:A


83 What should a genuine history deal with?
(a) Lives of kings (b) Lives of masses of people (c) Lives of feudal lords (d) All of them
Ans:B


84 What is history made of?
(a) Lives of kings (b) Battles (c) Law and order (d) All of the above
Ans:D


85 What is most important part of history?
(a) Monarchs (b) Generals who win wars (c) Common people (d) Saints and sages
Ans:C


86 Where do we find the remains of Buddhist religion?
(a) Thailand (b) Sri Lanka (c) Afghanistan (d) All of the above
Ans:D


87 What was Burma before its independence?
(a) A part of India (b) A part of China (c) A part of Thailand (d) A part of Malaysia
Ans:A


88 When was the World War fought?
(a) 1915 (b) 1942 (c) Both (d) Neither
Ans:C


89 Who helped America the most in getting freedom from the British?
(a) Italy (b) Canada (c) France (d) India
Ans:C


90 Who were pilgrim Fathers?
(a) Jew pilgrims to Jerusalem (b) Hindu pilgrims to Hardwar (c) First British people going to USA (d) Indian Buddhists in China
Ans:C


91 Why did Ary come to India?
(a) To find grass for their cattle (b) To hunt tigers (c) To drive out Tamils (d) To conquer land
Ans:A



92 Which Revolution fathered Russian Revolution?
(a) French revolution (b) American Revolution (c) Industrial Revolution (d) All of them
Ans:D


93 Who first built the Grand Trunk Road?
(a) Humayun (b) Sher Shah Suri (c) Shahjahan (d) Jahangir
Ans:B


94 Who is USA's Father of the Nation?
(a) Abraham Lincoln (b) Washington (c) Jefferson (d) Roosevelt
Ans:B


95 Who fought the First World War?
(a) Germany (b) British (c) France (d) All of them
Ans:D


96 Who fought the Second World War?
(a) Hitler (b) Churchill (c) Stalin (d) All of the
Ans:D


97 Which period came first?
(a) British period (b) Muslim period (c) Greek period (d) Hindu period
Ans:D


98 When was Mahatma Gandhi born?
(a) October 2, 1869 (b) October 2, 1901 (c) October 2, 1879 (d) October 2, 1890
Ans:A


99 Who introduced leather coins?
(a) Ibrahim Lodhi (b) Mohammad Tuglak (c) Jahangir (d) Akbar
Ans:B


100 Who introduced paper currency in India?
(a) Hindu Kings (b) Muslim rulers (c) The British rulers (d) The Greek conquerors
Ans:C
 
Thanks

Total Pageviews